miercuri, 7 mai 2008

Fashion-istii iau lumina

Hainele pe care urmeaza sa le poarte o femeie la intalnire, la o simpla iesire la suc si chiar la biserica reprezinta o adevarata problema. Indiferent de locul in care merg, ele trebuie sa arate bine, sa atraga atentia macar printr-un accesoriu daca nu in totalitate. Daca pana acum predomina negrul atunci cand priveai in curtea bisericii, in 2008 lucrurile stau total diferit.

Lumanarea e la moda

Lumarea este primul lucru care s-a schimbat si care atrage atentia celor dijn jur. Infasurate in hartii colorate pe care curgea ceara sau ascunse destul de delicat in pahare de plastic de toate nuantele, lumanarile dadeau culoare in curtea bisericii de la Falticeni. Fiecare copil, indiferent de varsta tinea una strans in mana si fiecare membru al familiei era mandru de podoaba din mana ce urma sa ii duca lumina in casa. Mormintele erau si ele la fel de colorate si desi erau privite cu tristete, nu mai erau la fel de sinistre ca odinioara.

Eleganta si bun gust.

Daca pana acum curtea bisericii era plina de credinciosi imbracati destul de sobru si care purtau negru, lucrurile stau total diferit. Prin multime se observau femeile care nu puteau exagera in ceea ce priveste nuantele asa ca au ales o esarfa ca pata de culoare, fetele de peste 20 de ani cu gecute viu colorate si barbatii care au adoptat pantofii de lac. Pana si modelul de pe baticul batranelelor ce au venit sa ia lumina s-a schimbat. La ceremonia Invierii si preotul iese in evidenta prin pantofii negri, lacuiti ce straluceau sub sutana. Era greu sa te misti printre oameni si mai greu era sa treci pe langa femei. Sub baticurile de pe crestetul unor proapete mamici se observa bretonul foarte drept si lung pana in ochi sau buclele atat de in voga. Pe langa multimea care se adunase, te loveai si de gentile foarte mari si impodobite cu tot felul de lanturi. Printre rugaciuni si clopote, seara era napadita de muzica telefoanelor care zbarnaiau parca fara incetare. Parca si mirosul s-a schimbat. Nici mirosul fumului de lumanare parca nu mai e la fel ca in alti ani. Totul a luat o alta intorsatura si nimic nu mai seamana cu seara de Inviere la care luam parte cu cativa ani in urma.


Cu lumina inainte!

Este ora 00.00, oamenii au luat lumina si trei sferturi se indreapta spre iesirea din curtea bisericii. Se simte veselia. Unii isi aleg clubul unde vor sarbatori Invierea, altii vorbesc despre post si despre nerabdarea de a gusta din bunataturile pregatite, in timp ce un grup de fete isi organizeaza noaptea.Singurele care se indreapta agale spre biserica au ramas batranelele ale caror chipuri imi pareau foarte cunoscute. Doar ele nu s-au schimbat .Cu acelasi batic frumos asezat pe crestet si cu lumanarea cumparata din biserica, ele au ramas singurele neschimbate.

2 comentarii:

Mihaela spunea...

nice

masajeroticbucuresti@masajerotic.org spunea...

ma tem ca si ele incep sa se schimbe. mai nou au mobile care le sunt in biserica